Bedre mobildækning på vej til hele Danmark

I nat blev der i Aalborg taget hul på et danmarkshistorisk projekt, der skal sikre bedre mobildækning over hele Danmark. I nat har Telenor og Telia nemlig splejset 3G-netværkene sammen i Aalborg centrum og dermed på én nat skabt en dækningsforbedring, der normalt ville tage tre til fem år at opnå. Lignende dækningsforbedringer er på vej til hele Danmark.

”Det er en stor dag, både for Aalborg og for os i Telenor. Med nattens sammenlægning af to netværk skaber vi den bedste mobildækning i Danmark i hjertet af den by, hvor Sonofon, som senere blev til Telenor, startede for over 20 år siden. Det er selvfølgelig en helt særlig glæde for os, at premieren sker netop her,” siger Telenors netværksdirektør Richard Stigaard.

En sammenlægning af to 3G-netværk har aldrig tidligere været gjort i Danmark, og aldrig har et område af Danmark fået så stor en dækningsforbedring på så kort tid.

”En så stor dækningsforbedring, som vi har skabt her i Aalborg centrum ved at lægge to netværk sammen, ville det normalt tage tre til fem år at opnå – hvis vi da overhovedet kunne få de nødvendige byggetilladelser og lejekontrakter og finde den nødvendige finansiering,” siger Richard Stigaard.

Mange flere master

For Telenors kunder i Aalborg centrum betyder netværkssammenlægningen, at der fremover vil være 28 mobilmaster i området mod 15 indtil i går. Dermed får Aalborg centrum det tætteste mobilnetværk i Danmark set i forhold til antallet af indbyggere, bebyggelse og topografi. Resultatet bliver, at indendørsdækningen på 3G bliver næsten dobbelt så god som hidtil, og at mobilnetværket kan rumme langt flere kunder på samme tid og samtidig yde højere mobile datahastigheder.

”Alle smartphones bruger 3G-nettet til både samtaler og mobildata, så det her bliver noget, som mange af vores kunder i Aalborg-området vil kunne mærke,” siger Richard Stigaard.

Netværket skal finjusteres

Telenors 3G-netværk var lukket ned nogle timer i nat, mens det blev splejset sammen med Telias 3G-netværk. Telenors kunder har dog hele natten igennem kunnet ringe og modtage opkald – de samtaler, som normalt ville ligge på 3G-nettet, blev nemlig flyttet over på 2G-nettet i nat.

Det nye 3G-netværk i Aalborg centrum er nu en realitet, og Telenor-kunder kan igen bruge 3G til både tale og data. Der kan dog godt gå nogle dage, før alt kører optimalt:

”Vi laver i realiteten et helt nyt netværk i Aalborg centrum på basis af de master, som Telenor og Telia hver især havde i forvejen. Nu skal vi i gang med at efterjustere antennerne på de mobilmaster, der står i Aalborg centrum, så vi opnår den bedst mulige dækning. Indtil vi er færdige med finjusteringen, kan mobilnettet lokalt opleves som lidt mindre stabilt, end det plejer. Til gengæld bliver mobildækningen i Aalborg centrum bedre end nogensinde, når vi er færdige,” siger Richard Stigaard.

Bedre 3G-dækning på vej til hele Danmark

Telenor og Telia lægger 3G-netværk sammen over hele Danmark de kommende måneder. Aalborg centrum fik altså æren af at være først i Danmark med den tætte 3G-dækning, og snart følger resten af Aalborg-området efter. Den eksakte tidsplan for, hvornår mobildækningen forbedres, ligger endnu ikke fast, men Telenor vil naturligvis orientere sine kunder i takt med, at det store projekt bevæger sig igennem landet.

Derfor er 3G vigtig

Når 3G-sammenlægningen er gennemført over hele Danmark, vil Telenor have 3.900 3G-master mod 2.400 i dag. Dermed får 3G-dækningen et markant løft, og det har mindst lige så stor betydning for kundeoplevelsen, som åbningen af det lynhurtige 4G-netværk har (Telenor åbnede for 4G i marts). For mens 4G kun kan bruges til data, er 3G vigtig for både tale og data. Derfor vil det få stor betydning for kunderne, når Telenor øger antallet af 3G-master med over 60 procent og får Danmarks største 3G-netværk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *