Danske turister har roamet for millioner i udlandet

Indtil for få år siden betød frygten for skyhøje roamingafgifter, at mange undlod at bruge telefonen på ferie i udlandet. Nu viser nye tal fra teleselskabet 3, at dataforbruget i udlandet denne sommer har været højere end nogensinde før – men det kan stadig blive dyrt, hvis man ikke passer på.

Sommerferiens afbræk fra hverdagens trummerum er slut for de fleste. Men en opgørelse fra teleselskabet 3 viser, at danskernes mobiler ikke har ligget på den lade side på ferien. Selskabets kunder har nemlig brugt 33% mere data i år i de lande, som danskerne rejser mest til sammenlignet med sommerferien sidste år.

”Tallene viser, at danskerne tager deres digitale vaner med på ferie. Deres smartphone indeholder et hav af nyttige funktioner, som de er vant til at have lige ved hånden, og derfor er det helt naturligt, at de også bruger dem på ferien. Telefonen er samtidig en fast kilde til underholdning, og forbindelserne i udlandet er efterhånden så gode, at mange også bruger dem til streaming af film, serier og Youtube i skyggen under parasollen eller til børnene på bagsædet i bilen,” siger David Elsass, der er direktør for privatmarkedet hos 3.

830 millioner kroner på én måned
Selvom der siden maj 2016 har været fri roaming på tværs af EU, kan det stadig blive en dyr fornøjelse at bruge mobilen uden for unionens grænser.

”Man skal ikke tage fejl af, at der stadig er steder i verden, hvor hver megabyte koster en del. Derfor er det en god ide at sikre, at man har det rette abonnement, inden man drager på langfart. Tyrkiet er fx et af de lande, hvor man som dansker ofte betaler en høj megabyte-pris. Vi inkluderede landet i vores 3LikeHome-koncept sidste år, så kunderne kan bruge data til samme pris som i Danmark. Det har de for alvor gjort denne sommer, hvor dataforbruget næsten er fordoblet i forhold til sidste år,” siger David Elsass fra 3.

Beregninger fra 3 viser, at kunder, der har været i Tyrkiet i juli måned, har brugt data, som tilsammen ville koste 830 millioner kroner i roamingafgifter, hvis kunderne ikke havde haft et abonnement, hvor roamingen var inkluderet.

”Vi byder altid vores kunder velkommen hjem med en besked om, hvor meget de har sparet på data i løbet af deres ferie. Men fordi de færreste kan forholde sig til de massive beløb, det koster at bruge data i udlandet, nøjes vi med at skrive, at de har sparet ’over 10.000 kr.’, hvis den reelle besparelse er højere end det. I virkeligheden er det ofte op mod 100.000 kroner, hvis de har været uden for EU, men det lyder jo helt vanvittigt,” siger David Elsass.

Roaming blandt 3’s kunder sommeren 2019

  • I uge 27 til 32 brugte 3’s kunder 33% mere data sammenlignet med samme periode i 2018 i de 64 lande, som er inkluderet i 3LikeHome
  • Kunder, som har besøgt Tyrkiet i juli måned, har tilsammen brugt data, som ville koste 830 millioner kroner i roamingafgifter, hvis kunderne ikke havde 3LikeHome
  • Kunder med et mellemhøjt dataforbrug på en uges ferie i USA brugte i gennemsnit data, som ville have kostet 52.500 kr., hvis de ikke havde haft 3LikeHome i deres abonnement[1].
  • Kunder med et mellemhøjt dataforbrug på en uges ferie i Thailand brugte i gennemsnit data, som ville have kostet 70.000 kr., hvis de ikke havde haft 3LikeHome i deres abonnement.